Openbaar laadpunt

Bent u in bezit van een elektrische of plug-in hybride auto en wilt u een openbare laadpaal in de buurt? U kunt deze nu gratis aanvragen. De laadpalen zijn bedoeld voor openbaar gebruik en één laadpaal kan twee auto's stroom leveren. Onze gemeente werkt toe naar een dekkend netwerk van laadpleinen. Dat houdt in dat overal binnen 250 meter een laadpaal te vinden is.

100% met groene stroom

In onze gemeente worden de komende jaren openbare laadpalen geplaatst. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laadt u altijd 100% op met groene stroom van Nederlandse Windmolens.

Goed om te weten

Wie kan een openbare laadpaal aanvragen?

U kunt een openbaar oplaadpunt aanvragen als het volgende van toepassing is op u:

  • U heeft geen eigen parkeerplaats waar u een laadpunt kunt neerzetten.
  • U heeft een elektrische of plug-in hybride auto.
  • U woont in de gemeente Westervoort.
  • Er staat nog geen laadpaal binnen 250 meter van uw huis. Op deze kaartexterne-link-icoon kunt u bekijken waar op dit moment laadpalen te vinden zijn en waar binnenkort laadpalen worden geplaatst.

Digitaal laadpaal aanvragen

U kunt een aanvraag doen via https://www.laadpaalaanvragen-oost.nl/externe-link-icoon.
De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, wijst de gemeente ook de locatie aan. De mogelijke locaties voor laadpalen zijn vooraf bepaald met een plankaart. Als de gemeente een locatie heeft aangewezen, plaatst Vattenfall InCharge een laadpaal. Kijk voor meer informatie over laadpalen op de website van Vattenfallexterne-link-icoon.

Kosten

Het aanvragen en plaatsen van een openbare laadpaal is gratis. Wel betaalt u kosten voor het gebruik van de laadpaal. Dit zijn kosten per afgenomen Kilowattuur (kWh). Om de laadpaal te kunnen gebruiken heeft u een laadpas nodig. Er zijn veel verschillende laadpassen beschikbaar. Een laadpas kunt u aanvragen bij verschillende aanbieders. Elke verschillende aanbieder kan de kosten op een andere manier verdelen. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond externe-link-icoonof op laadpas top10externe-link-icoon voor informatie over welke aanbieder van laadpassen het beste bij u past.  

Laadlocaties, bekendmaking en bezwaar

De gemeenteraad heeft een plankaart vastgesteld met locaties die geschikt zijn voor laadpalen. In de gemeente clusteren we laadpalen. Dat betekent dat we liever een aantal laadpalen bij elkaar hebben staan, dan een laadpaal op elke straathoek.

De komende jaren komen er op steeds meer locaties laadpalen te staan, totdat er door de hele gemeente op maximaal 250 meter loopafstand laadpalen te vinden zijn. Dan hebben we een dekkend netwerk van laadpleinen. Laadpalen worden bijgeplaatst op aanvraag als we merken dat bepaalde locaties heel druk zijn, of als we voorspellen dat bepaalde locaties heel druk worden. We plaatsen jaarlijks ook een aantal palen op basis van een vraag die we verwachten.

Het is natuurlijk ook mogelijk om bezwaar te maken tegen een laadpaal die gepland is in uw buurt. We maken voordat we een laadpaal plaatsen een verkeersbesluit. De verkeersbesluiten worden, net zoals andere vergunningen, gepubliceerd onder bekendmakingen in de Westervoort Post. Daarnaast kunt u ze terugvinden in het Gemeenteblad. Als u het niet eens bent met een verkeersbesluit kunt u bezwaar maken.