Sluitende begroting 2025, maar zoeken naar nieuwe balans voor de toekomst

09 oktober 2024
Nieuws

Burgemeester en wethouders van Westervoort presenteren een sluitende begroting voor 2025. Een begroting die voorziet in de ambities en plannen van de gemeente. Er zijn op dit moment geen grote ingrepen nodig. Maar kijkend naar 2026 en verder wordt het een grote opgave om voorzieningen overeind te houden. En de ambities waar te maken. Dit onder andere doordat er minder geld komt van het Rijk. En vanwege hogere kosten in de zorg.

In de begroting staat hoeveel geld er binnen komt en hoe we dat gaan uitgeven. De basis voor de begroting vormt het collegeprogramma ‘Bouwen aan Westervoort’. De begroting is sluitend als onderaan de streep de kosten en inkomsten even hoog zijn. De gemeenteraad van Westervoort stelt de begroting vast in de vergadering van 11 november 2024.

Uitdagingen

Gehighlighte tekst: Wethouder Financiën Peter Pennekamp is blij met de sluitende begroting voor komend jaar. Maar met de andere collegeleden deelt hij ook enige zorg. “De meerjarenbegroting 2025-2028 laat voor 2025 een positief resultaat zien. Waarbij we investeren we in de doelen en speerpunten die in de Voorjaarsnota zijn besproken. Maar voor de jaren daarna staan we voor een flinke uitdaging. Daarom denken we alvast na over maatregelen. Waarbij we willen voorkomen dat we te vroeg veranderingen in gang zetten, die later onnodig blijken. Zoeken naar balans dus. Met de opdracht ‘Westervoort financieel gezond’ geven we hier, samen met de gemeenteraad, vorm aan.”

Sterk bestuur

Gehighlighte tekst: Ook in het kader van Sterk Bestuur kijkt het college vooruit. Het vindt een verdergaande samenwerking met gemeenten in de Liemers onontkoombaar. Burgemeester Arend van Hout: “Een brede bestuurlijke fusie is het uitgangspunt. Zo kunnen we samen een robuuste gemeente vormen, met voldoende strategische slagkracht en een sterke positie in de regio. Een gemeente waar inwoners ook voor de toekomst op kunnen bouwen. Met behoud van onze voorzieningen en spreiding van de (financiële) risico’s.”

Belastingen

Om de begroting voor 2025 sluitend te maken, gebruikt de gemeente onder andere reserves. Eigenlijk zet de gemeente dus haar spaargeld in. Daarnaast betalen inwoners volgend jaar iets meer gemeentebelastingen. De OZB stijgt met 5% (bezuiniging) en inflatie (3,45%). De afvalstoffenheffing en rioolheffing stijgen. De motie afvalstoffenheffing (€ 10,- korting per huishouden) moet nog verwerkt worden in de vast te stellen tarieven.

Kostenstijging sociaal domein

De kosten in het sociaal domein stijgen flink. Het gaat dan vooral om de kosten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdzorg. Dit komt voor een deel door stijgende lonen, maar heeft ook te maken met de bevolkingssamenstelling in Westervoort. Voor 2025 is de kostenstijging opgelost met kleine ingrepen. Daarnaast werkt de gemeente aan preventie. We zetten in op sterke verenigingen, mantelzorg en organisaties die mensen op een laagdrempelige manier ondersteunen. Zo voorkomen we dat zorgvragen groter (en duurder) worden.

Versnelling woningbouw

De gemeente werkt in 2025 verder aan de uitvoering van de woonvisie. En daarmee aan het versnellen van woningbouw. Ook de ontwikkeling van belangrijke projecten gaat door. Denk aan Westervoort Noord, de verplaatsing van sportclubs en de herstructurering van het centrum.